maanantai 27. syyskuuta 2010

Sivutie

Anteeksi etten ole aktiivisesti kommentoinut blogejanne. Olen kyllä lukenut jokaisen tekstin, mutta en ole kirjoittanut mitään.

Minulla on hiukan uutisia.

Mietin pitkään kirjoitanko tästä, ja mietin myös miten kirjoitan. Sitten päätin, että tämä on minun matkani. Haluan kirjoittaa jokaisesta askeleesta, ja jos kirjoitukseni vieraannuttaa Teitä lukijoita, en voi sitä pelätä. Jos pelkäisin, tämä ei enää olisi minun blogini, vaan blogi jota pidän muille.

Aloitan alusta.

Kävimme Makkosen kanssa PeLassa lisäämässä puuttuvan allekirjoituksen, ja istuimme samalla sosiaalityöntekijän kanssa hetkeksi alas. Hän oli oikein miellyttävän oloinen ihminen, jämpti ja suora. En olisi pään taputtelijaa toivonutkaan.
Mutta se mitä Hän sanoi, saikin Makkosen raivostumaan.
Se ei ollut Hänen vikansa, eikä se ole Makkosen syytä. Makkonen osaa välillä olla melko herkkä tilaansa liittyvissä asioissa, ja nyt nämä kaksi meille mielettömän isoa asiaa nyt vaan jälleen sattuivat yhteen niin, että kolisi.

Sosiaalityöntekijä sanoi suoraan, että jokaisella on Suomessa oikeus adoptioneuvontaan, mutta Hän ei voi luvata johtaako prosessi toivottuun lopputulokseen. Johtuen siis Makkosen tilasta. Hän ei sanonut, ettei näin voisi käydä, Hän ei maalannut turhia piruja seinälle. Hän oli ainoastaan rehellinen. Mutta Hän sanoi sen ja hyvin selvästi myös tarkoitti mitä sanoi, ja se osui.
Makkonen ei sanonut mitään, mutta jo ilmeestä näin että Hän on vihainen. Vasta ulkopuolella kiukku purkautui.

Kietämättä vierailu latisti hiukan minunkin intoani, ja toi päähän sata uutta ajatusta ja hajatusta siitä odotammeko ja toivommenko todella seuraavat vuodet jotain, mikä ei koskaan tule tapahtumaan koska olemme kakkosluokkaa? Viranomaiset siellä kaukana eivät tunne meitä, eivät tiedä olisimmeko parempia vanhempia kuin krisitillinen pariskunta Salt lake Citystä joiden kaapit pursuavat Sarah palin -luurankoja ja lahkoesitteitä. Mutta on heillä kaapissa mitä tahansa, siinä vaiheessa me olemme vain kaksi vaihtoehtoa paperilla, ja paperilla me häviämme.

Sitten. Halolla päähän.

Vierailin viimeviikolla yliopistollisen sairaalan hormonipolilla, ja tutkimuksen ohessa erittäin sympaattinen naislääkäri kysyi jatkosuunnitelmiamme.
Kerroin rehellisesti, että hoidot ovat nyt ohi ja katse adoptiossa.
Tutkimus jatkui, ja muutamaa hetkeä myöhemmin lääkäri sanoi;
- Meillä on tällähetkellä viisi pakastealkiota jotka on luovutettu, haluaisitteko niistä kolme?

Juoksin sairaalan käytävää sukkasillani noutamaan aulassa odottelevaa Makkosta. Istuimme tuoleissamme käsi kädessä ja näytimme varmasti kahdelta kalalta kuivalla maalla.
Mistä tämä tuli?
Olen edellisessä elämässäni taistellut lähes 8 vuotta. Olen piikittänyt itseäni, napsinut pillereitä, ja odottanut yhteensä 12kk lahjasoluja. Tuttavani myös lahjoitti ristiin jotta etenimme jonossa.

Nyt meillä on paperit sisällä, ja ensimmäinen neuvonta-aika sovittuna. Olemme ohittaneet risteyksen ja valinneet polun. Vai olemmeko?

-Tämä on mini-adoptio. Lääkäri sanoi.
Mielestäni se oli ihana tapa ilmaista asia.

Mielestäni tämä on myös lottovoitto. Tarjous jota en voi ohittaa. Mahdollisuus siihen, ettei kukaan pääse sanomaan ettemme kelpaa koska Makkosella on tauti, joka ei ilmene kuin paperilla.

Ymmärrätte varmasti jo mihin olen menossa tarinani kanssa?
Me käännyimme sivutielle.. Siirto on kuuden viikon päästä.


14 kommenttia:

  1. Ihanan toiveikkaita uutisia..Paljon Onnea tulevaan koitokseen :)

    -Eksynyt matkalla-

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti teidän sivutienne tuo ihanan lopputuloksen!

    Sillä täytyy tunnustaa, että olen aika murheissani lueskellut tätä blogia. Minun on nimittäin vaikea kuvitella, että teidän adoptiotienne olisi kovin onnellinen... Mutta toivotaan, että sivutie olisi iloa ja onnea tulvillaan!

    VastaaPoista
  3. Hmm.. Kirjoitat sivutiestä, mutta ONKO se oikeastaan sivutie? Etteköhän te ole kuitenkin ihan päätiellä pysyneet. ;) Ainakin siis minun mielestäni. Eikö se ole niin, että tahdotte lapsen? Lapsen saamiseksi on monta tapaa. On se luomu (valitettavasti ei taida oikein onnistua meidän kaltaisillemme ihmisille), ovat hoidot ja on adoptio.

    Tärkeintähän kuitenkin on se lapsi. Perhe. Tulivat ne millä konstilla hyvänsä.

    Tsemppiä siirtoihin! Nuo siis ovat luovutettuja alkioita, eli jos oikein ymmärsin niin munasolut ja siittiöt ovat joiltain toisilta ihmisiltä. Minua on aina kiinnostanut kuinka paljon lahjasoluhoidoissa saa tietää luovuttajasta. Näkeekö esim. kuvan ja saa jonkun sairaushistorian, vai pysyykö luovuttaja täydellisesti X:nä.

    Ja jos ihan kylmästi järjellä ajatellaan: adoptio vie monia, monia vuosia. Jos hoidoissa sattuisi tärppäämään, niin odotusaika on vain se 9 kuukautta. Tätäkään ei oikein voi unohtaa, vaikka joidenkin mielestä se tietysti voi olla laskelmoivaa ajattelua. Joidenkin mielestä kaikki voi olla kaikkea. :)

    VastaaPoista
  4. Jäin kovasti miettimään mitä sosiaalityöntekijä sanoi. Ymmärrän täysin kiukun. Ei ole kivaa, kun huomaa olevansa kakkosluokkaa ja tuntematon päättää oman tulevaisuuden. Mutta uskon silti, että teillä on mahdollisuus adoptioon, mutta kärsivällisyyttä tarvitaan mahdollisesti hieman normaalia enemmän. Adoptiotien kulkeminen on välillä rankkaa, varsinkin kun on diagnooseja, että on hienoa että voitte vielä käydä siellä "sivutielle". Tai kuten Lapsus sanoi, ei se sivutie ole, koska tien päässä olisi ainoastaan toive saada lapsi. Toivon hartaasti että teidän lopputulos on onnellinen! Tsemppiä siirtoihin!

    VastaaPoista
  5. Oooh, mikä mahdollisuus :).

    Voi vitsi miten hieno juttu!! Ja ihan puskistako tuo vielä tuli?
    Nyt pidetään niin peukkuja ja varpaita taivasta kohden!!! Koskas sulla alkaa Luget ja joudutko vetelemään muita droppeja siirtoa varten?

    Tuo PeLan sossun "repliikki" on juurikin se mitä mä eniten pelkään. Vaikka mä tiedän, että niiden tehtävä on painottaa ettei kaikki saa lasta adoption kautta. Vielä karummalta se vaan kuulostaa, kun taustalla on oikeasti fyysinen haitta.
    Mä en voi muuta kuin samaistua Makkosen fiiliksiin, tosin mä olisin varmaan purskahtanut itkuun ja sehän olis ollut tosi hyvä juttu...

    Ihanaista viikon jatkoa teille :), PUS.

    -Helmi

    VastaaPoista
  6. Heippa ja kiitos kaikille teille vastauksista :)

    Anonyymi(t):
    Kiitos!

    Lapsus: Jos hoito on lahjamunasoluilla, on mahdollisuus esittää toiveita (pituus, silmien väri jne) ja uskoakseni sama siittiöiden kanssa? Saa korjata jos olen väärässä.
    Alkiot on kuitenkinkin lahjoittanut hyvää hyvyyttään pariskunta, kun pakastussopimus on loppumassa eikä tässä tapauksessa ole mahdollista saada tällaisia tietoja. Lapsella on samat oikeudet kuin adoptiossa, eli mahdollisuus saada tietoonsa biovanhempien henkilöllisyys 18 vuotiaana.

    Green Turtle: Kiitos tsempistä! Tarkoitus onkin jatkaa jo valitulla tiellä mikäli tämä ei nyt onnistu. Tosin haluan pitää rajat itsekin enkä aio odottaa "ikuisesti". Jossain vaiheessa on pakko sanoa nyt riittää ja hyväksyä, että ehkäpä meidän perhe on jo kasassa ihan näin. Ja koska lahjasoluhoito on jo kokeiltu, olen melko skeptinen myös tämän hoidon suhteen, mutta koska olen ihminen, myös toiveikas ja innostunut.

    Helmi:
    Mulla on nyt nollakuuri, eli yhdistelmähoitona nikotiini- ja estrogeeni vieroitusoireet ;) Tämä siis jotta saan kelalta lääkekorvauslomakkeen. Kahden viikon päästä on verikoe, jonka jälkeen alan käyttämään hormonilaastareita (nykyinen femoston lääkitys oli liian mieto eikä limakalvo näyttänyt hyvältä) ja jos limis on ok, sovitaan siirtopäivä :) Haleja sinulle TERVE nainen! Olis ihana taas pian nähdä!

    Ps. Jännittääää!

    Ihanaa viikonjatkoa teille kaikille!

    VastaaPoista
  7. Teillähän on asiat nyt todella hyvin: on oikeastaan kaksi tietä : ) Jompikumpi varmasti johtaa mieleiseen lopputulokseen. Niin on tarkoitettu : )
    En kyllä ymmärrä sosiaalivirkailijan kommenttia. Ei meidän aikanamme luokiteltu ihmisiä tuolla tavalla, sosiaalivirkailija teki työnsä ja lautakunta päätti kelpaako vai ei!

    VastaaPoista
  8. Kyllä minä ymmärrän sosiaalityöntekijää, ihan samoin olisin sanonut itsekin. Sillä, jos en ole ihan väärin ymmärtänyt, Makkosen sairaus on ns. etenevä. Enkä usko, että mikään kohdemaa hyväksyy adoptiovanhemmiksi pariskuntaa, joista toisella on etenevä sairaus. Sairastettu syöpä tms. ei ole yleensä este, vaan ainoastaan hidaste (yleensä kai pitää olla ollut terve 5 vuotta, ennen kuin voi lähettää paperit maahan), mutta niin surullista kuin se onkin, en usko, että tässä tapauksessa adoptio tulee onnistumaan. Tai no, kotimaan adoptiosta en tiedä. Aluksi kuvittelinkin teidän olevan aikeissa adoptoida Suomesta... Enkä voi käsittää, mikä järki ihmisten on käydä läpi neuvonta ja elätellä turhia toiveita ja sitten rysähtää maahan, kun neuvonnan lopuksi etsii sopivaa palvelunantajaa ja kohdemaata. Tämän takia sosiaalityöntekijä toimi minusta aivan oikein, vaikka se varmasti kamala hetki teille olikin.

    Siksipä toivonkin valtavasti onnea tälle uudelle tielle!

    VastaaPoista
  9. Toisaalta tuosta etenevästä taudista minun ennuste on 50 vuotiaana kävelykeppi pienellä prosentilla? Esto lääkitystä ei aloitettu ku eioo nähty mitään järkeä alottaa, mutta joo ohan tämä etenevä sairaus... Ymmärtäsin tämän sossutantan kätinän jos erikoislekuri on sitä mieltä, että eioo mitään järkeä oot pyörätuolissa kahenviikonpäästä, toisaalta voin myös kävellä tien yli ja jäädä auton alle.. Ja neuron hienoin letkautus "oisit jättäny magneetin välistä niin eiois diagnoosia" nooh toisaalta semmosta se elämä on..

    VastaaPoista
  10. Sanopa Makkonen muuta.. Suomessa tuon varmasti ymmärtävät kaikki, mutta koetapa vaan selittää sitä jonkin kohdemaan viranomaiselle. :( Lautakunnalta saisitte luvan aika varmasti, mutta kun sillä lautakunnan luvalla ei tee mitään, jos mikään kohdemaa ei hyväksy.

    Mutta toisaalta, en minä ole mikään kaikkitietävä. :) Ja harvoin olen toivonut näin paljon olevani väärässä... Olen vain yhden adoptioprosessin läpi vienyt ja nähnyt, miten hankalaa se on, jos on mikä tahansa pienikin sairaus. Toivon vain, että jos kuitenkin adoptiotielle päädytte, kyselette kaikilta palvelunantajilta ensin, löytyykö teille kohdemaata. Ihan vain itsenne takia.

    se edellinen anonyymi

    VastaaPoista
  11. Minusta on ihan hienoa että tämä herättää keskustelua, koska totuus on, että tuskin olemme ainoa pariskunta jolla on tällainen tilanne. Suomessa varsinkaan jossa MS tauti alkaa olemaan "kansantaudin" mittasuhteissa. Ikävä kyllä.

    Ja niinkuin jo omassa kirjoituksessani totesin, kun vastassa on satoja "priima" perheitä, tulee meidän tiemme olemaan kivinen. En usko että olen silti valmis heittämään kirvestä kaivoon jos sivutie ei johdakaan muualle kuin STOP risteykseen ;) Sen verran taitaa olla masokistin vikaa.

    Hyvä pointti tuo palveluntarjoajien haastatteleminen etukäteen. Sen verran olen pohjatyötä jo tehnytkin, että hiukan vanhemmat, eirtyistarpeisen lapsen adotointi voisi olla mahdollisuus. Aika näyttää.

    http://fi.wikipedia.org/wiki/MS-tauti#Esiintyvyys

    VastaaPoista
  12. Löysin blogisi ja luinkin pitkiä pätkiä. Lapsettomuus on osunut kohdalleni, hoitojen kanssa ollaan tosin vielä alkuvaiheessa..

    Viimeisenä heräsi ajatuksia adoptioasiassa, en tiedä itse tarpeeksi, olen vain sivustaseuraaja ystäväpariskunnan prosessissa. Heistä toinen on näkövammainen ja he odottavat nyt vuosien ja vuosien jälkeen pientä perheenjäsentä saapuvaksi tämän syksyn aikana. Tuleva pienokainen on 3v ja hänelläkin on näkövamma, mutta niin odotettu ja kaivattu perheenjäsen kuin vain olla saattaa. Tutkimattomia ovat siis nämäkin tiet niin sanotusti, eikä etukäteen voi tietää varmaksi, miten kaikki järjestyykään.
    Ennen kaikkea kuitenkin onnea matkaan tälle rinnakkaiselle polulle, toivottavasti on plussatuulet myötäiset :)

    VastaaPoista
  13. Nyt minä uskallan sanoa, kun adoptiolapset ovat jo aikuisia, että sosiaalityöntekijät kyykyttivät meitä ihan liikaa, olivat ammattitaidottomia ja mielivaltaisia - ja rasisteja. Piste! Miksi ihmeessä adoptiovanhempien pitäisi olla jotain superihmisiä. Jos sairaus etenee hitaasti, sillä ei ole mitään merkitystä. Piste! Saimpas sanotuksi : D

    VastaaPoista
  14. Aivan huikeita uutisia! Niinkuin täällä on jo kommentoitukin, niin teillä on nyt kaksi tietä. :) Toivon teille hurjasti tsemppiä ja onnea tulevaan!!

    Adoptioon liittyen, tuntuu kyllä pahalta tuo teidän sosiaalityöntekijältä saama kommentti :(

    Joku joskus sanoi, että adoptioprosessissa haetaan täydellisiä ihmisiä. Itse kun en kokisi olevani erityisen "täydellinen" edes ilman tätä tautia, niin suhtautuisin varmaan jo lähtökohtaisesti niin, ettei mua/meitä kelpuuteta kuitenkaan.. Osin tuosta syystä meille ei ole paljoa keskusteltu adoptiosta, ehkä vielä jonain päivänä, who knows? Nostankin (näin virtuaalisesti) hattua teille, kun teillä on rohkeutta viedä asiaa eteenpäin! Vaan jospa tämä toinen tie tuo piankin teille sen plussatuloksen!!

    VastaaPoista